Gerrit Komrij: moeilijk schrijven is makkelijk, makkelijk schrijven is moeilijk. Moeilijk doen is makkelijk, makkelijk doen is moeilijk. Vind dat geschreven voor de tuttige moeilijke muts. Goethe (nooit wat van gelezen, het lijden van de jongen Werther als film gezien): ik had geen tijd om een korte brief te schrijven, dus schrijf ik maar een lange (de kunst van het kort en bondig (en begrijpelijk) schrijven).
Irritant, het onderstaande, dat bard niet gebruikt kan worden vanuit hol land, what can you do....nothingk.....everythingk....heb geen zin om aan die ene kennis in Amerika, hans hoogeveen laat staan margreet van de griend, te vragen of.....bovendien hebben zij dat al geprobeerd....er staan bij het openen van de bard google site niet voor niets waarschuwingen dat de antwoorden fout kunnen zijn en dat bard kan hallucineren....information overkill 2014-2021 en machteloosheid van het witte zwarte gat, no way out....stel nou eens dat google een voorbode is van wat bing en yahoo (momenteel "de beteren" voor zover ik zoiets kan beoordelen) te wachten staat.... ãïTeT......toch deze van google gekregen.....io betekent ik in het Italiaans
Het lijkt soms nog steeds of alles al vast staat....alsof het al in de sterren geschreven staat, de toekomst....en toch geloof ik dat die toekomst gewijzigd of ten goede (ten slechte) veranderd kan worden als het collectieve (onder)bewuste maar meewerkt en ãïTeT
Say Goodbye to Censorship: Why Social Blockchain Networks are the Answer
In today’s world, freedom of speech is a fundamental right that is under attack from censorship. Governments, corporations, and institutions are increasingly trying to control what people can say and do online….
Blockchain developers are in high demand as the technology grows in popularity
Blockchain developers are indeed in high demand as the technology continues to grow in popularity. In this article, we will explore the reasons behind the demand for blockchain developers and the skills…
Waterstof heeft de toekomst
Verschrijver: Vrees en angst zijn de slechtste raadgever en ik begreep dat elon musk opriep tot een 6 maanden stop nadat hij zelf een ai-bedrijf had gekocht/opgericht. Mammon narcistisch eigen belang dus, waar elon musk niet vies van is.
Zie ook de 3 wetten van Arthur C. Clarke, hou elke 50plusser weg bij vernieuwing en verbetering, stop ze maar in vergaderzalen (hoewel ik soms denk dat dat de echte ramp is, 100.000 ivoren toren ambtenaren (en de tweede plus eerste kamer, doen niet anders in dat kakelkippeknorvarkenshok en rechters enzovoorts) die vergaderen en onleesbare oubollige gedateerde autistische beleidsnota's, uitspraken, wet- en regelgeving and what have you (te laten) produceren. Taal als ongeluk, taal als in de toren van babel produceren deze autistische slaafse ijdele mammon animal farm pig volgende onmensen, tegenwoordig "mensen", omdat meer dan 66% aan deze zieke pigrat race mee doet, dat is het collectief (on)bewuste anno 1980-2023.
‘Peetvader van AI’ geeft job bij Google op om te waarschuwen voor de technologie die hij zelf ontwikkelde: “Angstaanjagend”
Omdat het zo boeiend was, ging Geoffrey Hinton de voorbije jaren voorop in de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Maar nu heeft de 75-jarige Brit zijn job bij Google opgezegd om de alarmbel te luiden over de technologie achter chatbots als ChatGPT, die hij zelf mee ontwikkeld heeft. “Ik zie niet hoe je slechte mensen kan verbieden om er slechte dingen mee te doen”, zegt hij.
“Als ik het niet gedaan had, zou iemand anders het wel gedaan hebben.” Met die gedachte troost Geoffrey Hinton zich sinds hij de deur bij Google na meer dan tien jaar trouwe dienst achter zich dicht trok. Hinton werkte er al die tijd aan de technologie die nu wereldwijd furore maakt in chatbots als ChatGPT en Bard. Noem hem gerust een pionier in artificiële intelligentie (AI). Maar ook een scepticus.
Hij heeft spijt, zo zegt hij in een interview met The New York Times vanuit zijn woonkamer in Toronto. Het is van daaruit dat hij jarenlang te voet naar het werk ging en met studenten baanbrekend werk leverde.
Wereldwijde bezorgdheid
Over AI heerst wereldwijd bezorgdheid. Niet alleen omdat het jobs van mensen kan doen verdwijnen, maar net zo goed omdat het mogelijk de deur opengooit voor grootschalige desinformatie. Zo’n chatbot heeft geen filter die het verschil maakt tussen bronnen die zorgvuldig onderzoek doen en websites die als doel hebben de lezer te misleiden.
Het is daarom dat meer dan duizend grote namen uit de technologiewereld en wetenschappers in maart via een open brief opgeroepen hadden om de pauzeknop zes maanden in te duwen. Een half jaar om te bekijken wat de risico’s voor de mensheid en de samenleving zijn, zo schreven ze. Er volgden nog andere open brieven en statements, onder meer na een zelfdoding in ons land van een man die zijn laatste twijfel weggenomen had gezien door een chatbot.
Valse informatie
Opvallende afwezige bij de ondertekenaars van die brieven: Geoffrey Hinton. De 75-jarige Britse expat verklaart in het interview dat hij niet deloyaal wou zijn aan Google. Maar nu is hij er opgestapt en houdt hij zijn bezorgdheid niet langer voor zich. “Het is moeilijk om te zien hoe je de slechteriken kan tegenhouden om AI voor slechte zaken te gebruiken”, zegt de ‘Godfather van de AI’, zoals hij wel eens genoemd wordt. “Want wie weet is wat in die systemen gebeurt eigenlijk wel een stuk beter dan wat in het menselijke brein gebeurt.” Hinton doelt dan onder meer op de cognitieve vaardigheden en de rekencapaciteiten van die artificiële intelligentie.
“Kijk naar hoe die AI vijf jaar geleden was en kijk naar hoe ze nu is”, zegt Hinton. “Neem het verschil en reken daarmee vooruit. Dat is angstaanjagend.” Meer concreet vreest hij dat het internet vol valse foto’s, video’s en tekst zal staan, en “dat de gemiddelde persoon niet langer zal kunnen onderscheiden wat echt is en wat niet”.
(Lees verder onder de foto)
Slimmer dan ons
Het doembeeld van AI in ‘killer robots’ die ertoe leidt dat zij slimmer worden, de mensen gaan domineren en uiteindelijk gaan uitroeien, is voor Hinton niet helemaal onrealistisch. “Dat dingen slimmer konden worden dan mensen, ook ik dacht dat het nog 30 of 50 jaar of zelfs langer weg was. Maar dat denk ik nu niet meer.” Het beangstigt hem, en daarom was hij ook altijd tegenstander van het gebruik van AI in militaire toepassingen en wapens, zo zegt hij.
In een interview met BBC gaat hij daar verder op in. “Je kan je voorstellen dat iemand als Vladimir Poetin robots de vaardigheid geeft om zichzelf doelen te stellen. Zo’n doel zou kunnen zijn: ik moet meer macht hebben.”
Hinton zegt verder tot de conclusie te komen “dat de intelligentie die we ontwikkelen anders is dan onze eigen intelligentie”. “We zijn biologische systemen, en dit zijn digitale systemen, die elkaar moeiteloos kunnen kopiëren. Al die kopieën kunnen apart leren en hun kennis meteen delen. Dat is alsof 10.000 mensen iets leren en iedereen meteen wijzer wordt als één iemand iets nieuw geleerd heeft. Zo kunnen chatbots veel meer bijleren dan één persoon.”
(Lees verder onder de foto)
Regels nodig
Het gevaar ligt op dit moment in de race die aan de gang is tussen bedrijven als Microsoft en Google om de beste en meest performante chatbot te hebben en verder uit te bouwen. Pas door regulatie kan die aan banden gelegd worden, denkt Hinton, al lijkt het hem niet eenvoudig. “Er is geen manier om te weten waar bedrijven in het geheim aan werken. Ik hoop daarom dat de beste wetenschappers ter wereld zullen samenwerken om controle over de technologie te houden. Ik vind niet dat ze al die chatbots nog verder moeten ontwikkelen voor ze zeker weten dat ze de controle erover hebben.”
Hinton stapte op bij Google om zijn bezorgdheid over AI te kunnen uiten, maar benadrukt wel dat het geen rechtstreekse kritiek op Google is. Zijn voormalige werkgever gaat op een redelijke en verantwoordelijke manier om met de technologie, benadrukt hij, maar hij vreest dat niet iedereen zo zal handelen.
Expert: “Duidelijk signaal”
Met zijn uitspraken geeft Hinton een “duidelijk signaal”, zegt Lode Lauwaert, professor techniekfilosofie aan de KU Leuven. “Dit is toch een pionier, die mee aan de bron staat en heel goed weet wat daar aan de hand is. Dus dit zijn geen uitspraken die ik zomaar in de wind zou slaan.”
Lauwaert deelt de bezorgdheid van Hinton. “Ik denk dat er heel goede redenen zijn waarom er op zijn minst een groter maatschappelijk debat moet komen over die AI. Ook om de pauzeknop zes maanden in te duwen (waartoe Elon Musk en co opriepen in een open brief, nvdr) zijn er goede redenen denkbaar. Maar daar is de vraag: hoe doe je dat? Doen alle bedrijven dat, en welke afdelingen van bedrijven dan precies? Er zijn wel wat bezwaren te bedenken.”
Verschrijver: Vrees en angst zijn de slechtste raadgever en ik begreep dat elon musk opriep tot een 6 maanden stop nadat hij zelf een ai-bedrijf had gekocht/opgericht.
Ramon Roelofs of charly low noise weer ontmoet in Loosduinen, wow 🤩, zo’n topper, leraar (en hopelijk vriend of goede kennis) en dat ik godinnen als Stella Münninghoff, Jana Zwetsloot, Irina uit Oekraïne en Roemenië, Catherine van der Berg en Ines uit Duitsland mag ontmoeten.
Ik zie ook nog veel bazige groffe mammon animal farm 🐖rats, maar deze ziet er lief uit.
@@
Komt de werking van Zaventem echt in de problemen omdat de Vlaamse regering er maar niet in slaagt om een stikstofakkoord af te sluiten? De luchthaven heeft tegen volgende zomer in elk geval een nieuwe omgevingsvergunning nodig, en of die na klachten het fiat zal krijgen van rechters, is nog maar de vraag. “Er is een reëel probleem”, zegt professor emeritus Luc Lavrysen (UGent). Woensdag 1 februari 2023, www.nieuwsblad.be