maandag 2 maart 2020

Elly Burgering, frontvrouw van het Straat Consulaat neemt afscheid

Uitstekend artikel in Straatnieuws nummer 3, 14 februari tot 5 maart

De verkilling in ons land baart haar grote zorgen. Teveel mensen worden buitengesloten en staan in de kou. De oplossing ? "Woningen, woningen, woningen," aldus Elly Burgering. Na 13 jaar neemt ze afscheid van Stichting Straat Consulaat.

Ik ben het 95% eens met Elly Burgering, nagenoeg alles wat ze zegt klopt, het probleem van woningen is ook een probleem van de vvd ijdelheid, hebzucht en dat vermaledijde animal farm varkens egoïsme.....en er zijn oplossingen zoals tiny houses, geleidelijke bezitloosheid, alle woningen zullen mensen overleven tenzij het 2036 afgelopen is, dus mensen doen alsof zij een woning kopen, maar dat is alles zo tijdelijk, gemiddeld woont een mens 8 jaar op 1 plek, ook daar grote verschillen, sommige mensen wonen hun hele leven in twee of drie huizen/appartementen/whatever, anderen in 20 of hotels, anderen wonen hun hele leven in een tent of woonwagen, moet ook mogelijk zijn. 

"Populisten zorgen voor onrust en foute beeldvorming rond dak- en thuislozen, vluchtelingen en verslaafden. Alsof het hun eigen schuld is. Intussen laten we met zijn allen honderd duizenden mensen letterlijk en figuurlijk in de kou staan."  

Verslaafden kan ik me enigszins iets bij voorstellen dat er eigen schuld bij zit, maar zo zijn mensen verslaafd aan voedsel, schone lucht, ijdelheid, hebzucht, egoïsme. De beeldvorming van populisten over geld, bezit en vreemdelingen, islam en over alles is eigenlijk verkeerd. Het is angstig en bang eigen belang van mensen die het erg goed hebben. 

~~~~



De afgelopen 13 jaar was Elly Burgering de frontvrouw van het Straat Consulaat, de belangenorganisatie die opkomt voor daklozen, thuislozen en drugsgebruikers in Den Haag.

"Als ik ergens niet tegen kan, dan is het onrecht. Dat begon al tijdens mijn middelbare schooltijd." 
Ze kwam op voor de underdog, ook in Castricum, waar ze opgroeide. "Dat is altijd zo gebleven, ouders en de overheid hebben zeker niet de wijsheid in pacht, wat ze ook zeggen, het is maar een mening." Gaandeweg realiseerde ze zich dat je hen niet eindeloos de schuld kunt geven voor wat er mis gaat in je leven. "Steeds dat verhaal vertellen van de foute overheid en het foute populisme zorgt ervoor dat je je vooral daarmee identificeert. Terwijl je meer bent en kunt."  

Na de havo behaalde Elly haar ondernemersdiploma. Ze runde een winkel in tweedehands- en zelfgemaakte kleding. Vervolgens deed ze een opleiding in psycho-sociaal werk in de avonduren. Ze verhuisde voor liefde naar een oude boomgaard bij Tilburg. 
"We woonden heel primitief in een verbouwd kippenhok tussen de geiten en schapen, ik vond het er heerlijk," vertelt ze. Nadat ze het veld moesten ruimen voor nieuwbouw, trok Elly verder. 

Bij baan nummer 32 is ze gestopt met tellen. Elly werkte 10 jaar in de verslavingszorg en lange tijd in de vrouwenopvang. Ook was ze een aantal jaar politie-agent, ze startte op het bureau Jan Hendrikstraat in het centrum van Den Haag. Tussendoor zat ze twee jaar in de gemeenteraad voor de Haagse Stadspartij. "Je kunt me gerust een zwerver noemen, als je naar mijn arbeidsverleden kijkt. Maar ik ben ontzettend nieuwsgierig, wil het liefste alles weten, zelf doen en ervaren." Dertien jaar geleden stapte ze in een baan, waar voor haar gevoel alles samenviel: ondernemen, organiseren, werken met mensen, actief bezig zijn tegen onrecht en voor een betere zorg."

Wie in gesprek gaat met de boomlange Burgering, kan rekenen op een ferm statement. Ze vindt het lariekoek als er weer een politicus opstaat die bazuint dat er geen geld is voor de arme mensen, de zorg, de opvang, echte praktische hulp verlenen aan mensen die dat nodig hebben.

"Dat geld is er wel. Het ligt er alleen aan waar je het aan uitgeeft, aan de politie met veel teveel glimmende vw busjes, aan het leger om voor 100.000 eur 1 minuut vanaf een vliegdekschip te kunnen schieten op een ballon achter een vliegtuig ? Aan snelwegen ? Aan belastingontduikers, multinationals ? Aan de topsalarissen bij de overheid en het bedrijfsleven met de bekende kutsmoezen en lulkoek ?
Of investeer je in de juiste praktische hulp, zorg en opvang en voor een gelijkwaardige verdeling en solidariteit, waardoor er vanzelf minder politie en minder leger nodig is ?" 

Het vooruitzicht ziet er wat haar betreft somber uit. 

"We worden voortdurend bestookt met alarmerende berichten, waardoor een samenleving ontstaan is die drijft op angst en argwaan." Ook baalt ze van de afbraak en controledrift die een gevolg zijn van de doorgeslagen marktwerking in de zorg. "Laat verzekeraars concurreren op kwaliteit en innovatie."

"Het broodnodige vangnet voor mensen die niet kunnen meekomen, vaak als een gevolg van diezelfde elitaire prestatie en mammon bedrijfsleven gedreven vvd marktwerking, is verdwenen en zorgt ervoor dat deze arme mensen geen kant op kunnen. Het systeem is ziek."    

"De hulpverlening is uitgekleed, al dat geld is naar de politie, het leger en multinationals gegaan. De grotere zorginstellingen hebben initiatieven ingelijfd naar hun standaard bedrijfsleven normen, dat is fout en jammer. De aanhoudende negatieve beeldvorming in de media en door politici staat echte hulpverlening (geen beleidsnota's of erger nog, repressie, strafrecht en politie) in de weg. Het gaat steeds meer om mensen zoals jij en ik. Jongeren, gezinnen, mannen en vrouwen. De afgelopen 10 jaar verdriedubbelde het aantal dakloze jongeren en ouderen. Als je na een scheiding een betaalbare woning nodig hebt, dan kun je het zonder vaste baan en zonder vrienden en kennissen vergeten." 

"Ik verzeker je, je gaat echt niet voor je lol naar de nachtopvang. Het is goed dat de opvang bestaat, maar als het niet hoeft, moet je er vandaan blijven. Mensen hebben behoefte aan echte hulp en niet aan beleidsnota's of de politie. En een woning of een kamer. In een woning kan iemand tot rust komen en werken aan herstel. Het leven op straat is stressvol, hard en ongezond." Elly is er een voorstander van dat mensen zo snel mogelijk onafhankelijk worden van zorg en ondersteuning, dat ze hun talent ontwikkelen of behouden en een eigen plek vinden in de samenleving. "Iedereen heeft behoefte aan perspectief, daarom hebben we leer- en educatietrajecten ontwikkeld en er zoveel mogelijk praktisch aan gedaan dat mensen een onderdak en een baan kunnen vinden."

"Het stoort mij verschrikkelijk dat het recht op wonen en waardigheid van iedere burger in Nederland (menno: de wereld) zo geschaad wordt ten gunste van kennelijk andere keuzes (menno:  de winst van de multinational, mammon, the rich stay rich, the poor stay poor).

 Voor de 63 jarige werd het tijd om "uit" te gaan, op 1 mei 2020 houdt ze er definitief mee op.  

http://www.haagsstraatnieuws.nl/